Custom Instrumenten

aka Har$
3 min readNov 11, 2023

Helemaal achter in de zaal, tegen de wand, stond een zwarte rechte piano. Hij was een stuk langer dan normaal, omdat het klavier honderd toetsen heeft. Dat is maar liefst een octaaf méér dan er op een standaard vleugel te vinden zijn. Nooit eerder zag ik een piano met zoveel toetsen. Het was een oud geval, een wrak en nauwelijks onderhouden, maar tot mijn eigen verbazing toverde ik er zonder enige moeite de meest fraaie akkoorden uit te hoorschijn.

Piano met 100 toetsen

Achter in een hoekje speelde Akli mee op de tenorsaxofoon. Vastberaden blies hij een snelle reeks van noten. Fier. Het klonk allemaal glashelder, zij het wat gedempt. Dat kwam omdat zijn sax geen mondstuk had. Er stak een bos bloemstengels in de buis, die heel kort afgesneden waren. In plaats van op een rietje, blies hij in dat bosje stengels. Met verrassend effect.

Akli’s bloemenstengelsaxofoon

Verderop in de uitgestrekte tuin ga ik op de grasmat zitten, ver genoeg om tegelijk wél, maar ook níet mee te kunnen spelen. Op mijn knak gitaar: gemaakt van een oud, wat vaal en gammel ding dat ik ooit in Parijs op straat vond. Ik zaagde er de hals van af, en monteerde die vervolgens onder een hoek van vijfenveertig graden terug op de body. De knak gitaar heeft maar vier snaren. Witte snaren. Twee voor de bassen, as low as possible, and twee voor het hogere bereik.

Mijn Knak Gitaar

‘Custom Instrumenten’ is a chapter of Greater Achievements, an ambitious bilingual (English-Dutch) fiction/faction text (my “navel”) in four volumes, each corresponding to a large building on one of the corners of a vast square in the middle of a campus, which can be taken, for all intents and purposes, as a metaphor for our universe: Mars and other stars’ is to the north-west,’ — untitled — ‘ is to the north-east, ‘Toekomstmuziek’ (The Future of Music) is to the south-east and ‘ ‘ is to the south-west.
I compose/construct, write and edit all of my ‘Greater Achievements’ on Medium. Here I can efficiently work, see, modify and keep track of these changes, while at the same time being sure that, give or take the very, very few souls that pass by now and then by chance, nobody here is reading what I write and what is written 😂

More ‘Greater Achievements’ — :

--

--

aka Har$

is Harold Schellinx, a writer, artist, scientist living, working & roaming Amsterdam & elsewhere (harsmedia.com).